IMG_20181128_173041

Boldog karácsonyt Dél-Balaton!

Kevesen állnak ki csikóborokkal, de a dél-balatoniak megtették, megmutatták, hogy milyen a 2018-as esztendő…

 

Bubira termett vidék

Mire jó a Dél-Balaton? Ittál a borából? A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak. Szóval, minden jel arra mutat, hogy van keresnivalójuk a bubiknak a Dél-Balatonon!

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Pócz

Pócz

Mióta gyöngyözünk már itthon?

Bizony már az átkosban, 1965-ben a legvidámabb barakk, kádári konszolidációs puhuló diktatúrájában Balatonbogláron palackozták az első gyöngyöző bort. A hagyomány kötelez és a Garamvári Szőlőbirtok, mely a vidék pezsgőnagyhatalma az 1990-es évektől élenjárt a buborékok terjesztésében.

 

Piacon a tartályminták

A Klauzál téren a Vásárcsarnok felső emeletén kortyolhatott bele a szerencsés kiválasztott a Dél-Balatoni Borösszefogás 2018-as szüreti bemutatkozójába. Ezúton is köszönetet mondunk a Wineglass csapatának a meghívásért.

Bujdosó

Bujdosó

Milyen is volt ez a 2018-as évjárat? Röviden összefoglalva: A tél a szokásos módon enyhe volt, leszámítva néhány fagyos-havas napot mely néhány tőke végzetét jelentette. A meleg, enyhe majd forróvá váló idő tavaszon át a nyárig rekord hőösszegekkel turbozta fel a szőlőket. Korai szürettel kellett számolni minden szőlőfajtánál, a viszonylagos száraz tenyészidőszak miatt a növényvédelmi kockázat alacsonyabb volt. A korai szürettel megmaradtak a savak és gyümölcsök. Az őszi csapadék sem okozott gondot, így végül optimisták lehetünk a borok minősége tekintetében.

 

Átrohantunk a csarnokon néhány tételbe belekortyolva. Hujberéknél, vagyis a Hujber Pincészetnél a Chardonnay pezsgő igazán barátságos volt a 7g cukorkával, az Irsai Olivér pezsi pedig még piacosabb volt a maga 12,7-es cukorkájával. A Cabernet Franc 2018-as tartályminta hihetetlen gyümölcsösségével kápráztatott el.

A Rubin Borászat Narancsbor mintája még elég kócos volt a Pinot Noir rozé 2018-as palack málna, eper és csipkebogyóval kis cukorkával egy jó alaprozé.

Póczék vagyis a Pócz Pincészet 2018-as Balatonbora ezúttal könnyed eleganciával, laza kesernyével a végén. A 2018-as Cabernet Franc itt is egy remekbeszabott gyümölcsbomba szinte már most kész.

Garamvári

Garamvári

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os Rozé Brut 2016-os friss palackozású pezsgője igen intenzív húsos csipkebogyókkal, málnával fogad, sós pára, jó buborékszerkezet, kellemesen fogyasztható, igazán jóivású pezsi. 18 hónap a seprőn, Pinot Noir és Királyleányka.

A Garamvári Szőlőbirtok Prémium Sauvignon blanc 2018-as palackozott tétele brutális hagymahéjjal, ásványokkal és egressel nyomul, akár egy újvilági sauvignon-al is párba állhatna. Harmonikus és komplex tétel, megérdemli a prémium kategóriát.

Az Ikon Borászat  Rozé Brut 2017-es Pezsgőjét, mely a vásárcsarnoki kóstolón még nem volt forgalomban, azóta már láttuk a boltok polcain. Igazi markáns Pinot Noir-ból készülő tétel, egész szájat betöltő pirosbogyók, réteges élmény és mellé kérsz még egy pohárral. A bubi még kissé rusztikus, de szelídült már szépen.

Hujber

Hujber

Köszönjük Balatonboglári Borvidék és Dél-Balatoni Borút Egyesület, ez egy igazán bátor kiállás volt, reméljük, hogy példájukat többen követik!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )