Bikavérpárbaj 2014, Eger-Szekszárd – 13:12

2014. március 9.- Az ihatóbb Magyarországért/ Karmacsi Andrea

Mielőtt még bárki is azt hinné, hogy ezúttal egy sporteseményről tudósítunk, gyorsan tisztázom, hogy a cím második fele a 2014. február 21-én a Corinthia Hotel Átriumában megrendezett második Bikavér Párbaj régiónkénti borász résztvevőinek számát takarja. A helyszínt mindenképp le kell cserélni, két lehetőség előtt álltál az Átriumban. Kóstolj közelharccal, törj előre, mint a bika, vagy csorogj lágyan a tömegvonzással az áramlatokkal. „Régen” (30 éve) a bikavér szitokszó volt, az olcsó tömegvörösbor. Mára kérem, más a helyzet, a Bikavér kihúzhatja magát! (Szerk.)

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Ha az esemény meccs lett volna, akkor mindenképpen barátságos mérkőzés kellett volna legyen, hiszen egri és szekszárdi borász baráti egyetértésben, szinte váll-váll mellett kóstoltatott. (Lehet, hogy a terem mérete is segítette ezt a közelséget, hiszen a 25 borászat képviselői, plusz a vendégsereg este 6 után már óriási tumultust eredményeztek.  Az átütő siker után reméljük jövőre egy szellősebb terembe költözik a rendezvény.)

Kiderült, hogy egy rövid ívű reklámkampány esetén is van érdeklődés a bikavérek iránt. Nem kell ezt a bort temetni, az emberek lassan megtanulják, hogy újra egy jó házasításként kortyolhatják e hungarikumot. Hiszen a közelmúltban még afféle vörös kármentőként szolgált ez a bor. Mindent bele, aztán jó lesz bikavérnek, és sajnos még ma is vannak trükközők, akik irdatlan rossz minőségű bort készítenek olcsón, nagy tömegben bikavér címkével. Tőlük kell még megszabadulni szigorú szabályozással, és akkor minden rendben lesz. Következetesen kiállni a minőségi bikavér mellett, és tartani a színvonalat, nem engedni a hígulást, a gyatra borokat ezen a néven a piacra. Mert az esemény tanúbizonyságot tett arról, hogy nagyon szép bikavéreink vannak. Ha most még sokan nem írják ki nagy betűkkel a palackra, hogy bikavér, a régi reflexek miatt, talán idővel ez is megváltozik. (Szerk.)

Jöttek tehát Szekszárdról tizenketten, Egerből tizenhárman, hogy bemutassák mi is a Bikavér az ő olvasatukban. Definiáljuk azért itt is a Bikavér a szabályozás szerint, mert ezen házasítás készítésének is megvan a saját nagykönyve Egerben és Szekszárdon egyaránt.

Az Egri Bikavér készítés szabályai:

…Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 1997-ben elfogadta az Egri Bikavér Szabályzatot, ami megfelel Európában egy eredetvédett borral szemben támasztott követelményeknek.

A szabályzattal az Egri Bikavér lett Magyarország első védett eredetű bora. A szabályzat a fajták használatát nem szabályozza, de kiemeli nyolc fajta jelentőségét: Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Pinot noir, Kadarka. A hatályban lévő bortörvénynél szigorúbbak a Bikavér Szabályzat előírásai, például a Kékoportó (16) kivételével a termés csak 17 magyar mustfok fölött használható fel Bikavér készítésére.

Fontos előírás a legalább három fajtából történő házasítás is. Így a gyengébb évjáratokban azok a termelők, akik nem rendelkeznek legalább három fajta megfelelően beérett termésével, egyáltalán nem készíthetnek majd Egri Bikavért.

Forrás: http://www.eger.hu/hu/varos/borkultura-es-gasztronomia/a-bikaver-keszites-szabalyai

A szekszárdi Bikavérre vonatkozó kötelezően alkalmazandó borászati eljárások:

“…- szakaszos üzemű prés használata;

– Legalább egy évig fahordóban kell érlelni;

– Legalább három fajta házasítása kötelező az alábbi kikötésekkel:

– Kadarka és Kékfrankos fajták együttes aránya a kész tételre vetítve, legalább 40%.

– Blauburger, Menoire, Syrah, Zweigelt, Bíborkadarka, Alibernet, Turán, Tannat, Sagrantino fajták együttes aránya nem haladhatja meg a 10%-ot a kész tételben…”

Forrás: http://www.kormany.hu/download/6/4d/60000/SZEKSZARD_termekleiras.pdf


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A szigorú szabályok ellenére két egyforma Bikavért két különböző borásztól  kóstolni szinte lehetetlen. Nem volt ez másképp a Bikavér Párbajon sem. Voltak behízelgőbb, melegebb, kiforrott tételek és persze hűvösebbek, érőfélben lévők is.

Egy kizárólag Bikavéreket felvonultató kóstoló nem kis kihívás, nincsen könnyed, fehér bemelegítésnek, itt már az első pohárnál bombáznak a tanninok és az általában nem csekély alkoholfok.

Beszélgettem néhány borásszal kinek, melyik bora a szíve csücske és mihez fogyasztja legszívesebben. A legegyedibb megközelítés Merfelsz Gábor szájából hangzott el. Ő filmekhez választ bort és szerinte minden film zsánerhez más-más bor illik. Például Cabernet egy nehezebb filmhez. Ezek után nem hagyhattam ki a kérdést, hogy a számomra legismertebb borához az Esti Csókhoz milyen bort ajánlana. Többek között a Ghost volt a válasz.

Ezek után, ha szeretne más megvilágításban, nem a jól megszokott bor-étel párosítás elven kóstolni javasolnám a fenti kombináció kipróbálását. Aki megteszi, írja meg az élményét.
(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )