IMG_20181129_183819

Beszámoló 2018 utolsó Bormozijáról, és jön 2019 első BorMozija 01-31-én!

Szépen zártuk az évet BorMozilag és 2019.01.31-én már itt a következő BorMozi!

Az Év Első BorMozijához itt lehet csatlakozni, a jelentkezés feltételeiről tájékozódni, illetve követni a friss információkat. Klikk: ide!

Tüske Gyöngyi írása

Amikor közeleg az év vége, mindenki egyre elfoglaltabb, nyakunkon a Karácsony és a sok intézni való… Jó ilyenkor megállni egy pillanatra és számot vetni az elmúlt hetek, hónapok eseményeiről. Aggodalomra semmi ok, nem közhelyes évzáró bölcsességekkel foglak benneteket traktálni, mindössze engem is magával ragadott a nosztalgiázás az Évzáró BorMozin vetített „A nap vége” című svéd klasszikus hatására. Az 1957-es fekete-fehér filmet Ingmar Bergman rendezte, egy idős svéd orvos álombéli és valós utazásán keresztül olyan mély témákat boncolgat, mint az önismeret vagy az élet értelme. Nem mellesleg ez a film a mentális utazás modern “műfajának” első képviselője, ha még nem láttátok mindenképpen nézzétek meg, érdemes!

Ahogy a BorMozin megszokhattuk, kiváló nedűkben nem volt hiány, amiket Nyulasi Gábriel István, Az Ihatóbb Magyarországért főszerkesztője mutatott be a jelenlévőknek a VinoPiano BorBár különtermében. Elsőnek egy 2017-es Juhfark került a poharainkba a Somló Kincse Kézműves Kispincétől. Ez egy alacsony alkohol tartalmú (11,5%), könnyedebb, lendületes Juhfark, a Somlóról származó boroktól megszokott ásványos-bazaltos jegyekkel, üde gyümölcsösséggel (alma), jó savakkal. Az öko művelést folytató pincészet fontos küldetésünknek tartja az ősi, Kárpát-medencei fajták visszahozását a termesztésbe. A hagyományos Somlai fajták – Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Olaszrizling – mellett megtalálható ültetvényeiken a Gohér, a Piros Bakator, a Kéknyelű, a Budai zöld, a Királyleányka, a Somlai sárfehér és a Zöldszilváni is. Boraikat spontán erjesztik, és reduktív technológiával készülnek.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Somló Kincse

Somló Kincse

Következő tételünk egy hercegkúti Supreme Furmint volt 2017-ből az Espák pincétől. Hercegkút Sárospatak mellett található, a Tokaji borvidéken. A borász Espák Pál előszeretettel kísérletezik, hogy megtalálja saját stílusát, az évszázados hagyományokat a modern trendekkel ötvözve, így ez a Furmint sem volt éppen szokványos. Dűlőszelektált tétel, hordós érlelést is kapott, fűszeres, parfümös, édes illat, mandulás, mézes, kókuszos íz, 14.5%-os alkoholtartalommal. Espákék a kiváló borok készítése mellett küldetésüknek tekintik Sárospatak és Hercegkút hírnevének öregbítését, mert hisznek abban, hogy a sárospataki vagy éppen a hercegkúti dűlők is tudnak kiváló borokat adni. Nálam ez a bor vitte a prímet a fehérek közül az este folyamán.

Espák Pince

Espák Pince

A narancsbor manapság nagyon trendi, a mi kóstoló sorunkba egyből kettő is bekerült. Ezek a borok a színükről és nem az alapanyagukról kapták a nevüket, és egy ősi grúz eljárás szerint, a vörösborokhoz hasonló módon, héjon erjesztéssel készülnek, így kinyerve a héj szín-, és cserzőanyag tartalmát. Ízviláguk tekintetében is inkább a vörösborokra hajaznak, akár nehezebb ételek kísérőjeként is megállják a helyüket. A közönséget is megosztották, de hát úgy tartja a mondás, hogy egyszer mindent ki kell próbálni. Elsőként a mátrai Dominium pincészet 2015-ös Hárslevelűjét kóstoltuk, ugyan a címkén még nem szerepel a narancsbor megnevezés, de ez a bor már narancsbor technológiával készült, mézes, citrusos, mandarinos íz-, és illatjegyek jellemzik. A Dominium pincészet borásza Orbán Dániel is szeret kísérletezni, például tempranillo-val vagy fekete leánykával is. A pincészet 10 hektáron gazdálkodik Nagyrédén és Gyöngyöspatán, sok fajtával és kis tételekkel dolgoznak, mert céljuk, hogy minél különlegesebb borokat készítsenek, Authentica borcsaládjuknál spontán erjesztést alkalmaznak.

IMG_20181129_213902

Narancsbor vonalon maradva a kóstolást az egri Nyolcas és fia borászat Narancsborával folytattuk. Ez a bor 9 napig volt héjon erjesztve, amitől szép narancsos színét kapta. 70% tramini, 30% királykeányka házasítás. Ízében szintén a narancsosság dominál: narancslekvár, fűszerek, kis fanyarság. A borászat hitvallását képezi a szőlő tisztelete, ezért szinte kizárólag kézzel végzik a munkálatokat és a borokat spontán erjesztik, kb. 5 hektáron gazdálkodnak. Nyolcasék a Narancsbor mellett széles palettával rendelkeznek: olaszrizling, muscat ottonel, leányka, rajnai rizling, portugieser, kékfrankos, merlot, cabernet franc, turán és természetesen bikavér is megtalálhatók a kínálatukban.

Az este végén a vörösboroké volt a főszerep. Elsőként a bükki Nagy-Szögedi Pince 2015-ös Atyafi kékfrankos-zweigelt cuvée-jét kóstoltuk. Ez a kis családi pincészet a Miskolctapolcához közeli Görömbölyi Pincesoron található, kb. 2 hektáron gazdálkodnak, fő fajtáik a zenit, a zengő, a zweigelt és a kékfrankos. Nagy Zsolt borász nagy gonddal, válogatott alapanyagokkal és terméskorlátozott szőlőtőkékkel dolgozik, ami a borán is érezhető. Az Atyafi egy könnyed, meggyes, ribizlis vörösbor, illata és íze harmóniában van, és szinte itatja magát. Én nagyon megkedveltem ezt a bort. A Bükki borvidék kevésbé ismert, de szerencsére egyre többet hallani róla, többek között Az Ihatóbb Magyarországért és a VinoPiano csapatának köszönhetően. Csak így tovább!

IMG_20181129_213827

Egy 2015-ös Egri Bikavérrel folytattuk, a Bolyki pincészettől. A borászat szőlőültetvényei az egri borvidéken, több településen szétszórva találhatók meg, ugyanis a kiválasztott, kiemelkedő minőségű dűlőkhöz csak így tudtak hozzájutni (25 hektáron gazdálkodnak). A bor kékfrankos, merlot, cabernet franc, zweigelt és blauburger házasítása, nyolc hónapon át 500 literes hordóban érlelve, szűretlenül palackozva. Mi még a régi címkés verziót kóstolhattuk, idén váltott ugyanis a borászat címkéket, melyekre az Ipacs Géza által álmodott, kézzel rajzolt mesevilág került. Eper és bors, fekete erdei gyümölcsök, magas alkohol, jó savakkal, komplex bor, sokévnyi potenciállal, nem véletlenül a pincészet egyik zászlósbora. Kóstoljátok meg!

Gábriel egy kis meglepetéssel is készült nekünk, mégpedig egy 2013-as Chateau Megyer 5 puttonyos aszúval a Pajzos Tokajtól. A Pajzos Tokaj központja Sárospatakon van, két kiváló dűlőjük a Pajzos és a Megyer, Laurent Comas birtokigazgató vezénylete alatt évről évre igyekeznek tökéletesíteni a „Pajzos-stílust”, ami az aszúban lévő sav-cukor-alkohol arány ideális egyensúlyával érhető el. A borban az érett aszalt gyümölcsök mellett van egy kis ásványosság is. A Pajzosnál az aszúk mellett kiváló száraz Furmintok és Hárslevelűk, jégborok és tokaji esszenciák is készülnek. Ezt az aszút szívesen elkortyolgatnám egy hosszú, hideg nap után, de tökéletes választás lehet akár az ünnepi menü kísérőjének is.

Az est közönségdíjas bora a Somló Kincse Kézműves Kispince 2017-es Juhfarkja lett! Gratulálunk!

A karácsonyi szünetet követően folytatódik a BorMozi sorozat jobbnál jobb filmekkel és borokkal, kövessétek a friss infókat a közösségi oldalakon!

Az Év Első BorMozijához itt lehet csatlakozni, a jelentkezés feltételeiről tájékozódni, illetve követni a friss információkat. Klikk: ide!

Borsor

Borsor