IMG_0520

Barátságos Balaton – Tagyon Birtok

Különleges helyet látogattunk meg a nyár kezdetén, amit nem csupán a csodás balatoni kilátás tesz annyira szerethetővé, sokkal inkább azok az emberek, akik megálmodták és a mai napig dolgoznak egyre gyarapodó terveik megvalósításán. Ez a hely nem más, mint a Tagyon birtok.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

Kartaly Attila nem született vendéglátónak, mégis úgy hozta az élet, hogy a Balaton felvidéki Tagyonban idővel már nem csak a barátokat látta vendégül, hanem a hozzá betévedő turistákat is. A birtok területe jelenleg 4 hektár, amelyen a szőlőtőkék mellett helyet kapott sok-sok diófa, sőt egy konyhakert is. Utóbbi terméseiből és környékbeli termelőktől származnak az étlapon szereplő ételek alapanyagai. Ide valóban olyan érzés megérkezni, mint egy vidéki nagymamához, aki házi szörppel és finom falatokkal vár, a kamrapolcon pedig szépen felsorakoztatva állnak a nyár üvegbe zárt ízei – lekvárok, kompótok és igazi, jó repceméz.

Vitorlázni jó!

Vitorlázni jó!

A borválaszték kialakításakor az volt a cél, hogy bemutassák a Nivegy-völgy nedűit, így nagyjából 10 pincétől tartanak 22-25 tételt. S bár a terület jellemzően fehérszőlőre specializálódott, a vörösborok kedvelői sem maradnak szomjan – őket a Liszkay pince boraival várják.

 

2016 sok újdonságot tartogat a birtok látogatóinak, úgymint egy szezonális mini á la carte étlap bevezetése, a házias, de apró változtatásokkal izgalmasabbá tett ételek elkészítéséről Gazdag Tamás, a HomeCatering.hu séf-tulajdonosa gondoskodik. A fogadásunkra előétel gyanánt nagy megelégedésünkre lecsót készített, amit mangalica oldalas követett barbecue szósszal, végül pedig egy ínycsiklandó eper coulis-sal körített, corn flakes bundába forgatott túrógombóccal tette fel a koronát késői ebédünkre.

 

A Hollósy Zsombor vezette pince két tételét kóstoltuk a látogatásunk során. Elsőként a tavaly óta Bodzilláról átkeresztelt RSZ-t 2015-ből, ami nem más, mint egy könnyed, citrusos, élénk savú rizlingszilváni, épp olyasmi amit a nyári hőségben szívesen fogyasztunk tisztán, de akár fröccsként is. A szintén 2015-ből származó Tücsi névre hallgató rosé kékfrankos és cabernet sauvignon alapú, halvány rózsaszín, kellemes savakkal és gazdag gyümölcsaromákkal. A stílus kedvelői garantáltan jó fogadtatásban fogják részesíteni, szívesen ajánlom figyelmükbe.

Tagyoni ízek

Tagyoni ízek

A kulináris élmények mellett ettől a szezontól szálláslehetőséggel is szolgál a birtok, sőt az aktív kikapcsolódás kedvelőinek is számos programot ajánlanak. A balatoni kék túraútvonal keresztülszeli a területet, így kiváló kiindulópont lehet a túrázás, a biciklizés kedvelőinek. Aki pedig szívesebben tölti az idejét a Balatonon, annak lehetősége van a tavon való vitorlázást választani és a hűs habokat szelve kortyolgatni a pince borait. A birtok nyitvatartása jelenleg a hétvégére fókuszál, így csütörtöktől vasárnapig várják szeretettel az odalátogatókat, illetve kínálnak kiváló rendezvényhelyszínt esküvők és egyéb családi rendezvények számára.

A birtok borlapján szereplő pincék:

– Holló Pince

– Dobosi Pincészet

– Lídia Borház

– Szabó & Fia

– Martinus

– Hertzka

– Gilvesy

– Gergely Borház

– Váli Pince

– Liszkay pince

 

További információért kattints a birtok Facebook oldalára vagy honlapjára: www.tagyonbirtok.hu

Jó az asztalnál!

Jó az asztalnál!