Csoportkép

Balaton Open 2018 – Női kezekben a Pálinka!

Badics Kata

Már lehet nevezni a Balaton Openre…
Mielőtt bármilyen sporteseményre gondolnánk, gyorsan jelzem, hogy a fenti névre keresztelt nyílt, nemzetközi pálinka- és párlatversenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. Pach Gábor és Aradi Péter izgalmas, formabontó ötletét egy néhány fős, pálinkamesterekből álló férficsapat gondolta tovább…

Pach Gábor

Pach Gábor

A program sajtóeseményén elhangzott, hogy a szervezők hiteles és nyomon követhető versenyt szeretnének rendezni, amelyen az eddig kevésbé népszerű, “lekezelt” pálinkafajták jutnak főszerephez, kizárólag ezekkel lehet nevezni. Ezek az alma, a cseresznye, a kékszőlő és a törköly.

Az eddigi 20 pontos helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése és minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át. A szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

A Balaton Open résztvevőiként a kereskedelmi főzdék, magánfőzők, bérfőzők, kereskedők és adóraktárral rendelkezők, valamint határon túl élő honfitársaink pálinkáit és párlatait is várják, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint. Minden nevező összesen négy tételt indíthat, egy kategórián belül maximum két termék nevezése megengedett.

A nevezési határidő: 2018. április 5.

Jelentkezési lap a balatonopen18@gmail.com címen igényelhető.

A verseny kiírása megtalálható a https://www.facebook.com/BalatonOpen/ oldalon.

Minden mintát legalább hét bíráló értékel, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz. A párlatok minősítése két napig tart, minden bíráló maximum 50 tételt értékelhet egy nap.

Csoportkép

Csoportkép

Kik lesznek a bírálók?
Kizárólag hölgyek! A szervezőbizottság által felkért, olyan hölgyek, akik évek óta a pálinka világában mozognak, rendszeresen minősítenek, illetve munkájuk és érdeklődésük által kötődnek a párlatokhoz. Ezért sem véletlen, hogy a Balaton Open nyílt, nemzetközi pálinka- és párlatverseny beharangozója március 8-án –  a Nőnapon – került megrendezésre a sajtó munkatársai számára.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – mondta Zólyomi Zsolt parfümőr az újítás bevezetésének igazolására. Így jelenleg 30 “jó orrú” hölgy mondott igent Pach Gábor főszervező felkérésére és vesz részt nagy odafigyeléssel és szorgalommal az előkészítő tréningeken.

Félsz a repüléstől? Legyen kéznél pálinka!
A sajtófogadáson az is kiderült, nem én vagyok az egyetlen, aki repülés előtt a pálinkából merít bátorságot…Majd megnézném mit szólnál, ha moszkvai utad előtt két héttel lelőnének egy utasszállítót Ukrajna felett (2014)…

Mint ahogyan ahhoz sem kevés bátorság és elszántság kell, hogy az ember neki fogjon valami teljesen újnak és szokatlannak. Tisztelet érte!

Mik voltak számomra a hívószavak? Magas színvonalon, hiteles, kevésbé ismert és kedvelt pálinkák, alapos és objektív minősítés. Nem mellesleg nőként és okleveles pálinkamester szaktanácsadóként, pálinkabírálóként bíznak a képességeimben. Engem is, több társammal együtt még a pálinka nagyasszonya, Panyik Gáborné dr. készített fel az egyetemen a pálinkaminősítésre, tanított a szakszerű kóstolás szabályaira, mikéntjére. Azóta is folyamatosan tanulok, kóstolok és kóstoltatok.

A törkölypálinka tokaj-hegyaljaiként nagy szívügyem. A kékszőlőből is csodaszép tételeket lehet készíteni, ahol kibontakozhatnak az egyes szőlőfajták íz-és illatjegyei. Remélem neveznek Kékfrankos szőlőpálinkát / törkölyt is, hiszen 2018 a Kékfrankos éve lett a borászok körében! Csodálattal tanultam már Panyikné tanárnő kezei alatt is a különféle almafajták pálinkáiról. Például Szabolcsban sokféle finomságot készítenek! S nagyon várom a cseresznyéket, talán azokkal állunk leginkább hadilábon. A versenyeken is kevés van belőlük és nehéz igazán zamatos pálinkákat találni!
Szívesen vállaltam tehát a bírálói felkérést, tudva, hogy szükség van rám, az elvégzendő munkához nagy felelősség és nem mindennapi figyelem társul.
Elsősorban természetesen a szakma részéről. Ami örvendetes, hiszen már most sok pozitív, megerősítő visszajelzést hallok a szervezőktől. Szeretném hinni, hogy nincsenek ellendrukkerek, szeretném azt gondolni, hogy a szakmabeliek is nagy érdeklődéssel várják a Balaton Open eredményeket!
Az a várakozásom, hogy mindannyiunk számára meghatározó tapasztalatok lesznek…sok tanulási lehetőséggel és szép élményekkel. Azt várom, hogy az eseménynek lesz egy pozitív üzenete: Arra kell figyelni ami összeköt és nem arra ami elválaszt. Ez nem más, mint a főszereplő, a Pálinka!

A pálinka pedig – mint a bor – összehoz!

BO_-0669

Fotó: Vető Gábor