Az Év Bortermelője 2012 – Az idei választottak

2012. november 8. – Az ihatóbb Magyarországért

November 7-én késő este kiderült: a jelölések összesítése után egyértelműen rajzolódott ki az eredmény, ki lesz az öt borász, akik közül az egyiknek a „fejére kerül a korona”, vagyis az Év Bortermelője lehet 2012-ben (köznapi nevén: Év Borásza). A magyar borászat Oscar díja, a szakma Kossuth díja, ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel szokták illetni ezt a kitüntetést. Egy hónap múlva kiderül, hogy ki lesz a győztes, akivel együtt örülhet egész Magyarország borosabb fele!

Klikkelj a képre, a nagyobb méretért!

A Magyar Bor Akadémia idén 22. alkalommal adja át hazánk legrégebbi és legrangosabb szakmai elismerését. A tavalyi évhez hasonlóan számtalan borász, szakmabeli, étteremvezető, sommelier, chef küldte el javaslatát, valamint a borfogyasztók, borkedvelők egy jelentős része is jelölhetett.

Az eredményt nagyjából lehetett sejteni, hiszen az öt jelölt közül négyen tavaly is versenyben voltak már, ám az ötödik borász nagy meglepetést okozott. A tavalyi nyertes, Vida Péter helyett egy ifjú badacsonyi borász jutott a döntőbe. Úgy tűnik egyre népszerűbb a fehérbor, és egyre kedveltebb a Balaton-felvidék, valamint a fiatal borászok is egyre inkább előtérbe kerülnek a hazai borpiacon. Lássuk, hogy kik azok a borászok, akik nagy izgalommal várják majd december 7-ét, amikor megtudhatjuk a választás végleges eredményét.

Esélylatolgató
Tavaly Vida Péter volt a befutó Szekszárdról, nem is kerülhetett volna jobb helyre az elismerés. Hiszen Vida Péter már régóta várakozott a díj előszobájában, 2011-ben már negyedik alkalommal volt a jelöltek között. Mind szakmailag, mind emberileg megalapozottnak tartottuk az Akadémia döntését. Jelen pillanatban Áts Károly számunkra az abszolút befutó, a papírforma szerinti győztes. Mire alapozzuk ezt? Egyrészt, „Tokajon a 100 pontos Áts Karcsi, a király” (Belga dalszöveg) borászunk harmadik alkalommal várakozik a díjra. Másrészt, tizennégy éve a díjazás szépen megoszlik a borvidékek között, tehát 1998 óta nem fordult elő, hogy egymást követő évben azonos terroir birtokolja a címet. Tokaj-hegyalját a legnagyobbak között tartjuk számon, mégis a 22 éves történet alatt mindössze kétszer ülhetett a képzeletbeli trónon e borvidék borásza. (Szepsy István 2001, Árvay János 2003) Kilenc éve volt utoljára, hogy Év Borásza Tokajról érkezett volna. A szekszárdiak: Dúzsi Tamás és Heimann Zoltán, ezzel némiképp ki is estek, bár lehetséges, hogy Szekszárd annyira jónak bizonyul, hogy duplázni fog, (a díj történetében egyetlenegyszer) mint 1996-97-ben a Villány-Siklósi borvidék (Polgár Zoltán 1996, Bock József 1997). A Kunsági Borvidék üdvöskéje, a rozékirálynő, Gálné Dignisz Éva már negyedik alkalommal jutott be idén az ötös-fogatba, talán öt tennénk a második legesélyesebbnek tűnő helyre. Borvidéke a Kunság, csak egyszer jutott el a csúcsra, Frittmann János személyében 2007-ben. Az új bekerülő Vida Péter helyére: Borbély Tamás, az ifjú titán, a második generáció, és az új borvidék jelöltje, hiszen Badacsonyra sosem esett a választás. Az ő rajt-cél győzelmére fogadnának a legkevesebben, mi csak annyit mondunk, hogy december 7-ig még sokat alhatunk, és a Magyar Bor Akadémia tagjai is, akik meghozzák majd a végső döntést.

Borbély Tamást telefonon értük el, és gratuláltunk neki az ötös-fogatba való bekerüléséhez. Ifjú borászunk elmondta, hogy nagyon meglepte a jelölés, amely valószínű, hogy a borvidéknek szól leginkább. Túl fiatalnak tartja magát a jelöléshez, (31 éves) hiszen sok-sok jóval idősebb erre érdemes borászt ismer, akiket jó szívvel javasolna. Esélyesnek leginkább Áts Károlyt tartja, és mivel a borászok is jelölhettek, maga is őt jelölte. A jelölést nagy megtiszteltetésnek érzi, és elismerésnek, hogy jó úton jár.

Íme a névsor ABC sorrendben:
Áts Károly, Borbély Tamás, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán

Áts Károly, tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Kedves, mosolygós, nyugodt megjelenésének köszönhetően mindenki szívesen ismerkedik vele és boraival. A borkészítés mesterségét édesapjától tanulta. Mi sem bizonyítja jobban rátermettségét, elismertségét, mint hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint főborászról nevezte el egyik termékét (Áts Cuvée). Idén harmadik alkalommal került be az 5 legjobb közé.
Borbély Tamás, az idei meglepetés, az eddigi legfiatalabb jelölt. Badacsonyban és országszerte is egyre többen ismerik nevét, családja borainak tüzes karakterét. Tudását édesapjától kapta, kitartó és határozott jellemét édesanyjától örökölte. A fiatalok lendületével, újítási vágyával, örökös jókedvével alkot egyre szebb és érdekesebb borokat, melyek nemzeti és nemzetközi viszonylatban is egyre sikeresebbek.
Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan rosékirályunk szintén már harmadik alkalommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállnák a helyüket, egyszerűen így kell csinálni. Ahogy õ is mondja: a titok az, hogy nincs titok.
Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már negyedik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, őszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.
Heimann Zoltán családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalan díjat nyert boraival, melyek minősége tartós és töretlenül fejlődő. Rengeteget tesz a borvidékért, borász kollégáival közös márkát épít. Zoltán idén második alkalommal került a legjobb 5 borász közé.
A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 30-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a www.magyarborakademia.hu
oldalon lehet regisztrálni.
A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2012. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 7-én kerül sor.
– Magyar Bor Akadémia sajtóanyaga alapján