IMG_20181129_170925

Az Etyeki Kúria Pinot Noir hatos évjáratválogatással összegzi az évet

Nyakunkon a karácsony, ünneplés, évzárás, térdemre gyerekek. Sorra mutatkoznak be a borválogatások…

Nyulasi Gábriel István írása

November végén

Egy jó hangulatú kóstolón mutatta be a sajtó képviselőinek az Etyeki Kúria Pinot Noir hatos évjáratválogatását. Nem véletlenül tartották év vége felé ezt a bemutatót. Mindenki készül az ünnepekre és a végén jobban ül a csattanó.

IMG_20181129_170104

Az Etyeki Kúriáról

Az Etyeki Kúria jelenleg 27 hektár termőterületen gazdálkodik az Etyek-Budai borvidéken és 20 hektárt meghaladó területe van Sopronban. Az Etyeki dombság szeles, de bőséges napsütéssel ellátott fennsíkjain, egyedi ökológiai adottságok között, mészkő alapú, helyenként erősen erodált barna erdőtalajon teremnek a Kúria fő fajtái, a chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir. (részlet a sajtóanyagból)

 

Jól érzi magát Etyeken

A pinot noir szőlőt 2001-ben telepítették a pincészetnél először és látták, hogy jól érzi magát és a bora jó, ezért 2006-ban és 2007-ben újabb telepítéseket végeztek. Mérész Sándor, a jelenlegi borász 2009-ben került a borászathoz. Ő is jól érzi magát a pincészetnél és a közös munka konstans minőséget eredményezett, Matolcsy Sára birtokigazgatóval alakították ki a jelenlegi termékportfoliót. A pinot noir bár szeszélyes szőlőfajta, meghálálja a törődést és igen változatos és színes módon mutatja be a terroirt és az évjáratok váltakozását.

IMG_20181129_170729_20181212164254953

Öt évjárat és egy válogatás

Hat bor a 2016-os esztendőből indulva egészen lemegyünk 2012-ig, és a 2015-öt megduplázzuk egy válogatással. Mindez fadobozba téve kb. 52.000 HUF költséggel a tiéd lehet. A doboz egyik tagja a 2015-ös válogatás egy igazi újdonság, 10 hónapig érlelődött a válogatott hordókban a válogatott termés. Ebből csak 1500 palackkal (kapható a Bortársaságnál és az Etyeki Kúriánál)készült valóban kuriózum Magyarországon egy fajtából több évjárattal kijönni a piacra.

 

Nézzük a hatost sorjában

Pinot Noir 2016-os: Egy kiegyenlített évjárat bora… Fanyar málna, avar, némi tejszínesség, eléggé érett, de van még bőven ideje a palackban fejlődni. A korty végén csípős kesernyével int búcsút. Enyhén hevít az alkohol, egyben van és alakul a történet.

 

Pinot Noir 2015-ös: Száraz volt a 2015-ös esztendő… Összetettebb a 2016-os testvérénél, ez már az illatból is érezhető: a gyümölcsösebb karakter, a csipkebogyó domináns, kis fürtös meggyel. Fűszerek is színesítik az illatot, ebből kiemelkedik az ánizs. Virgonc savak, jó úton van.
Pinot Noir Válogatás 2015-ös: (Száraz volt a 2015-ös esztendő…)Válogatott, ennek megfelelően jóval komolyabb és visszafogottabb azonos évjáratú társánál, de azért hasonlít rá. Illata komplex, réteges, szépen van benne fa is, de jól integrálva. Egyszerűen kifejezve ez a bor: Elegáns Pinot…

Mérész Sándor, borász

Mérész Sándor, borász

Pinot Noir 2014-es: Változékony, hűvös karakterű évjárat (fagykár is volt), nem könnyű. Sonkás-bőrös, kissé tompa bujaság. Zárt az illat, nehezen nyílik, ennek a tételnek idő kell. Idő kell a kibontakozáshoz és idő a megfejtéshez. Bakelites műanyag, nekünk ez még egy rejtély. Igen ez a zárkózott és rejtélyes Pinot, most nem a legjobb formáját mutatta, de ki tudja mi lesz később…

 

Pinot Noir 2013-as: Szintén fordulatos volt az évjárat, de összességében szerencsésen végződő volt a szőlő számára a 2013-as év. Erőteljes, izmos textúra, lendületes bor, hűvösebb karakterrel. Vegetális, zöldes villanások, pici tannin, de nem zavaró. Kávés, kapucsínós hordó, szépen nyílnak a rétegek.

 

Pinot Noir 2012-es: Hosszú forró nyár, zaklatott, felgyorsult tenyészidővel, ez volt 2012. Nagyon buján indít, fűszeres, réteges, egyben avaros földes ez a kettősség jellemzi a bort. A tannin szerkezet nem simult ki, van benne egy kicsi spröd vonal.

A 2019-es esztendő tavaszán sor kerül ismét az izgalmas kortyolásra Pinot Noir-ból. Március Pinot Noir Vertikális kóstoló, ahol egészen 2003-tól a napjaink hordóban érő tételekig jutnak el a szerencsés kortyolók.

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )