dsc_1796_20161024165458065

Az 1956-os Aszú – A Történelem Tanúja

Milyen egy hatvanéves bort kortyolni? Még iható az egyáltalán? – teszik fel a kérdést sokan. 1956. kerek 60. évfordulóján, most erre az évjáratra terelődik a figyelem.

 

A Nemzet Borvagyonából

Több mint 300.000 palack tokaji borkülönlegesség várja a feltámadást a Tokaji Borvidéken. A Tolcsván lévő pincében, ahol átvészelték ezek a kincsek 20. századot. Ez a Nemzeti Borvagyon, aminek a karbantartása egy grandiózus vállalás. A pinceágak folyamatos felújítása, a polcok és az elektromosság tekintetében, illetve a tételek módszeres újrapalackozása várat magára. Ezért a mostani 1956-os évjárat egy részének újrapalackozása az ünnepre való tekintettel egy teszt, a módszertani lehetőségek, a folyamatok begyakorlása. Hogy milyen kincsek vannak még a pincében? Az 1956-os évjáratból a 150 darab palack kiválásával, mennyi maradt még? Ezek bizony a Nemzeti Borvagyon titkai, melyek államtitkot képeznek. Tehát nem lehet tudni a pontos adatokat, de annyi bizonyos, hogy kimagasló tételek várják az újjászületést. Ez egy óriási feladat, nem véletlenül foglalkozik vele a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

dsc_1778

A Nemzeti Borvagyon

Világszám

1956-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka – idézte fel az eseményeket Kiss Eliza a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos. A Nemzeti Borvagyon – amely 1865-től kezdődően tartalmaz különböző évjáratokat, aszút és egyéb borkülönlegességet – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván. Ilyen nagy mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat – tette hozzá a miniszteri biztos. (MTI- alapján.)

 

Minden egyes palack megkóstolva

Az ünnepi köntöst kapott aszúkat, (díszpalack, vadonatúj alkalmi címkével ellátva) ahogy kibontották őket, minden egyes tételt  megkóstolt az Országos Borszakértő Bizottság. Aztán Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolták a bor eredetét. A munka laboratóriumi körülmények között zajlott a Dereszla Pincészetnél. Szűrés és stabilizálás után kerülhettek át az új palackokba a tételek.

dsc_1785

Laborálás

Tisztelet a Hősöknek – Tisztelet az Aszúknak

Mégis milyen érzés egy olyan italt fogyasztani, amihez a gyümölcsöt 1956-ban érlelték? Ami maga az élő TÖRTÉNELEM, benne van az akkori napsütés, eső, a talaj, az emberek munkája, végül is MINDEN. Vajon mikor csipkedték ki az asszonyok az aszúszemeket? Még élt a forradalom, vagy már a szovjet tankok taposták szét a rövid SZABADSÁGOT? Ebben az aszúban ott van minden, egy lenyomata annak az évnek.

A természet törvényein vagy másképpen az isteni törvényeken, (kinek hite és vérmérséklete szerint) nem lehet erőszakot tenni. A szüret megvolt és az aszú kiforrta magát, és pincemesterek a hordóból a palackokba segítették létrehozva a szabadság aszúját.

Az élet ment tovább, ha nehezen is, de az évszám mágiája megmaradt: 1956. Ettől az évszámtól rettegett a Kádár-rendszer, ennek az évnek az aszúját is rejtegették. Csoda, hogy nem lettek a palackok a megtorlás áldozatai. Nem is lehetett említeni az évjáratot, hiszen a forradalomra utalt, arra emlékeztette az MSZMP-t a Szovjetunió magyarországi helytartóit, hogy itt megingott a hatalmuk. Abban a nem egészen két hétben, az élet más mederben folyt, a szabadság forrt az országban.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

Kincsek

Kincsek

A Tokaji aszú élete

A Galileinek tulajdonított idézet, miszerint a bor a vízbezárt napfény, az aszúkra többszörösen érvényes. Az a cukormennyiség, a savszerkezet és a beltartalom együttesen adják az aszúk hihetetlen időtállóságát.

A tokaji termőhely régebben szinte csak az aszúról szólt és a költséghatékonyabb társáról, a szamorodniról. Tokaj szárazboros története csak néhány évtizedes, aszúkat viszont több száz éve készítenek. Minden tiszteletünk a tokaji száraz boroké, de még nem volt idejük bizonyítani igazán hosszú távon. Vannak feljegyzések arról, hogy 1606-os aszút kóstoltak 1958-ban, (talán még van pár palack valahol) tehát több, mint 350 évesen is megállták a helyüket.

 

Az 1936-os bortörvények vonatkoztak a 1956-os évjáratra is

A tokaj-hegyaljai zárt borvidék kapcsán (25. §) bővítik a borvidékhez tartozó települések körét (1924-hez képest; valójában azonban nem változott a terület csak néhány szőlőterületet más településhez csatoltak, vagy új község szerveződött. Megjelenik az „essentia” és a „tokajhegyaljai pecsenye” elnevezés, és a tokaji aszú/essentia forgalomba hozatala előtt kötelező a minőségi vizsgálat (28. §). A mai fogalmaink szerinti tokaji borkülönlegességek esetén kötelező az állami ellenőrzőjegy alkalmazása. A törvényt a teljesen más társadalmi-gazdasági környezetben született 1959. évi 23. törvényerejű rendelet helyezte hatályon kívül. (AZ EURÓPAI INTEGRÁCIÓT MEGELŐZŐ MAGYAR BORJOG TÖRTÉNETE* SZILÁGYI JÁNOS EDE”)

dsc_1788

Tokaji Aszú 5 puttonyos 1956

127g cukor, 54-es extrakt, 8,3g/l sav és 13%-os alkohol. Ezek az alappillérei ennek az aszúnak, már ezekből az adatokból is kiviláglik, hogy megvan az egyensúly. Az évjárat igazán szép aszús volt, a legnagyobbak közül való. Viszont nehéz volt a harcok miatt aszút szüretelni, mivel Tokaj felvonulási terület volt.

Sötétbarnás a borostyánszín, az eredeti palackok falán szilárd kiválások is feltapadnak. Illata réteges, lassan nyílik a pohárban. Porosság, levesfűszerek, némi vegetális vonal, diósság, dohány, kakaó. Krémes textúra, bársonyos a korty, nagyon sima, a cukor és a sav jó arányban. Idővel megjelenik az aszalt datolya, a méhviasz az illatban a rétegek kibomlásával. Egyensúlyos szerkezet, harmonikus a bor, egyben van! Természtesen érződik rajta a kor, tiszteletet parancsol a 60 év, a szabadság aszúja, és még van benne potenciál!

 

Aszú, mint országimázs

Magyarán nem kell szégyenkeznünk, hogy a spanyol király asztalára is ez az aszú került nemrég. Az átpalackozott mintegy 150 palack reprezentatív célokat szolgál, emelve az ünnep fényét a 60. évfordulóját a Forradalomnak. Magasrangú országvezetők, miniszterelnökök, elnökök, királyok kapják ajándékba. Nem hiszem, hogy sok helyen rögtön pohárba került már az palackokból, de nem is kell. Ez az 1956-os aszú a legékesebb bizonyítéka, hogy a magyar borkultúra és azon belül Tokaj, milyen fantasztikus képességekkel rendelkezik.