press

Átadták Prestige Award 2016-os díjait – A magyar borvilág kiemelkedő teljesítményei

A Prestige Reserve Club szakmai és média zsűrije 2016-ban hetedik alkalommal ítélte oda a Prestige Award-ot az adott év legnagyobb presztízsű borászatának. A díjátadóra ezúttal is a Kárpátia Étteremben került sor.

A neves elődök, Szepsy István (2010, 2013), Lőrincz György (2011), Takler Ferenc (2012), Jásdi István (2014), Heimann Családi Birtok (2015) után idén a vándordíjat a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet vihette haza.

A zsűri a döntésénél a következő szempontokat vette figyelembe: a borászat szakmai tekintélye, teljesítménye, ismertsége, jó hírneve, hitelessége, fogyasztói megítélése, borainak kiválósága, elismertsége, a márka pozícionálása, ismertsége, elfogadottsága, a vállalkozás sikeressége, piaci pozíciója, a borászat forgalmazási helyei, értékesítési csatornái.

Lesti Zoltán, a Disznókő Pincészet képviseletében

Lesti Zoltán, a Disznókő Pincészet képviseletében

A Prestige Award zsűrije díjazza azokat a borvertikumban fontos szerepet játszó vállalkozásokat is, amelyek a megelőző időszakot alapul véve kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

2016-ban a további 4 kategóriában – legjobb borétterem: St. Andrea Wine & Gourmet Bár, legjobb borhotel: Bock Hotel Ermitage, a legjobb bormarketing: BalatonBor, a legjobb borrendezvény: Borjour Magnum kapták az elismerést.

A nyertesek teljesítményét Doszpod László, a díj alapítója méltatta.

A Disznókő Pincészet 1992-ben jött létre, ahol a már a kezdeti időszakban is neves borászok dolgoztak, azonban a pincészet  alapvetően Mészáros László birtokigazgató kitartó munkájának köszönheti hírnevét, aki már több, mint húsz éve vezeti a céget. A Disznókő egyértelműen az aszúra tett, úttörő szerepet vállalt a ’90-es években az aszú minőségének és stílusának újragondolásában, aminek eredményeképpen mára a pincészet borai 40 országban érhetők el.

A St. Andrea Wine & Gourmet Bár annak ellenére, vagy éppen azért sikeres, mert a borválaszték egy borászat kínálatára épül. A „világra nyitott magyar ízeket” részletgazdagon, újító szellemben és érdekesen interpretálják, amelyről Barna Ádám séf gondoskodik. A Lizsicsár Miklós által vezetett étterem nagyon jó hangulatú, a kiszolgálás rendkívül udvarias és személyes.

A Bock Hotel Ermitage imázsa szorosan összefügg a Bock Borászattal, amelyhez még egy jó étterem is tartozik, így együtt ez a komplexum rendkívül népszerű. A sikerhez a színvonalas gasztronómiai-borászati rendezvények is hozzájárultak.

A Borjour Magnum, a legjobb rendezvény

Tóth Gábornak, elévülhetetlen érdemei vannak, hogy a Borjour Magnu, a legjobb rendezvény lett.

A Balatoni Kör által létrehozott BalatonBor projekt, mint régiós márka, közösségi termék, már az indulástól sikeres kezdeményezésnek számít. A több szintű branding-hez (Balatonbor, Hegybor, Dűlős bor) egységes arculat és bírálati szempontok is tartoznak, amely alapján jelenleg 21 pincészet Balatonbora és 13 pincészet Hegybora található a piacon. A koncepció megvalósításában Kardos Gábor, Laposa Bence és Kovács Tamás vállalták a főszerepet.

A 2009-ben induló Borjour projekt, amely Nagy Sebi, Tóth Gábor és Megyeri Sára tevékenységét dicséri, mára a borrendezvények szinte teljes spektrumát átfogja a Mini, az Extra, a Klasszik és a Magnum műfajaival. A nagy rajongótábor, az érdeklődő és fiatal publikum mindig színvonalas és jó hangulatú rendezvényeken vehet részt.

A Prestige Awardot támogató  Budapest Publishing Week képviseletében, Freed Péter kiadótulajdonos és Francisck Réka főszerkesztő adták át a díjakat.

Prestige Reserve Club, Doszpod László

A szavazásra felkért zsűritagok:

Baji Ferenc, Bányai Gábor,Bérczes Rita, Bozzai Zsófia, dr. Csizmadia András, Darin Sándor, Domián Emese, Doszpod László, Ember Sándor, Ercsey Dániel, Fabók Mihály, Fiáth Attila, Freed Péter, Freund Tamás, Gianni Annoni, Harmath Csaba, Heimann Zoltán, Herczeg Ágnes, Jásdi István, Káli Ildikó, Kapuvári Gábor, Kertai Zoltán, Kling József, Kosárka József, Kozma Kálmán, dr. Lőrincz György, Mátyók József, dr. Mészáros Gabriella, Mezei Tamás, Nagy Sebestyén, Németh Ágnes, Németh Richárd, Niszkács Miklós, Nyulasi Gábriel István, Pelyhe Szilárd, Robert Smyth, Rohály Gábor, Ruck Levente,Sánta Zoltán, Sue Tolson, Szepsy István, Szik Mátyás, Tallián Hedvig, Tompa Imre, Takler Ferenc, Török András, Vörös Attila