Pár nap és kiderül, hogy ki lesz az Év Borásza 2011-ben!

2011. november 29. – Nyulasi Gábriel István

Latolgatunk, latolgatunk (már megjelent cikkünkben is)… Még pár nap és kiderül, hogy ki lesz a befutó, ki lesz az Év Bortermelője díj birtokosa. A Borest keretében nemrég a Mezőgazdasági Múzeumban, a Barokk épületszárnyban, a konferencia teremben bemutatkoztak szép sorban a jelöltek. Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán, Vida Péter. Az ötök bandája, a kiválasztottak, aki itt nyer, az nem unatkozni a 2012-es esztendőben a borvidékén és széles e hazában.

A program szerint, Dr. Kállay Miklós megnyitotta az eseményt, bemutatták a frissen megjelent Hatnyelvű szőlészeti és borászati szakszótárt. A VI. Kárpát-medencei Borverseny eredményhirdetésére is sor került.  Szívünkből örültünk, hogy a határon túli magyar borászok bekapcsolódhattak, ezáltal is, az anyaország borkulturális vérkeringésébe.

Berecz András Kossuth díjas, Magyar Örökség díjas ének- és mesemondó oldotta a feszültséget ízes történeteivel.

Végül a jelöltek ábécé sorrendben. Elsőként így Áts Károly került sorra, meghatottságtól remegő hangon éltette a mádi bort. Mád áhítatos tiszteletét még Édesapjától örökölte. Kifejtette, hogy a tokaji csodát tovább kell vinni, a furmintot jelölte meg kedvenc fajtájaként. Talán azért is, mert ez a szőlőfajta hasonlít is őrá, a borászra.

Dúzsi Tamás, Szekszárd színeiben meglepetéséről számolt be, hogy az „ötök” közé tartozhat. Nem támogatta senki, a jelölését a fogyasztók pozitív visszajelzésének tekinti. Tréfásan emlegette a nyugdíjas éveinek az eljövetelét. Természetesen nem maradt ki a már szinte védjegyként szolgáló Babits Mihály (Éhszomj – című verse) sem:

„Betelni mindenféle borral,

letépni minden szép virágot

és szájjal, szemmel, füllel, orral

fölfalni az egész világot.”

Gálné Dignisz Éva, a Kunság amazonja, ecsetelte a szőlőterülete nehézségeit a szélsőséges időjárás szempontjából. Kicsit elfogódottan kezdett bele a bemutatkozó beszédébe, aztán később belelendült.  A 85 hektáros birtok kiegészült balaton-felvidéki ültetvényekkel, mely új kihívások elé állítja a szőlész-borász családot. A borbemutatóra kivétel nélkül friss újborokat hozott.

Heimann Zoltán kihangsúlyozta, hogy az ősei nem a Vereckei-hágó felöl érkezetek. 1758 óta már a tizedik Heimann műveli Szekszárdon a szőlőt. Az élet szeretete a zsigereinkben él. A legjobb kadarka és kékfrankos klónokat keresik. Kísérleteznek még csókaszőlővel, és szerémi zölddel, a sagrantino és a tannat már a boraikban is megjelent. Örömborászatot szeretnének, és nem is akarnak 20 hektárnál nagyobb szőlőterületet.

Újra Szekszárd került sorra Vida Péter képviseletében, és újra a meghatottság szavai következtek. Apáczai Csere János gondolatával nyitott a borász: „Vedd észre, hogy semmi különbség nincs azok között, akik sohasem születtek, s akik semmi emlékezetre méltó dolgot nem mívelvén az életből kimúltak.” Nála is az atyai örökség került előtérbe, első díjnyertes borát az Édesapja nevében adta be a versenyre, a bor nyert. Az apa, az újságban  a saját nevére szóló méltatást olvasva így reagált: „Meglásd az Isten meghálálja!” A szőlőfajták közül a merlot-t emelte ki, melyet a szeretet fajtájának nevezett. A bor isteni csoda, mely az ember és az élővilág közös győzelme.

Újra Babits Mihály idézet:

(Szekszárd, 1915 nyarán,- című verse)

„A város, mint egy álmos eb,

hever domb alatt, sík felett

kis város: nagy falu

Korán fekvő, korán kelő:

fehér fal és piros tető

zöld fák és zöld zsalu.

Kockásan osztott a határ.”

Mindenki esélyes ebben a pillanatban, és még egy pár napig. Egyesek szerint a három szekszárdi jelölt megosztja a szavazókat. Mások szerint Vida Péter most már végre befutó lehet. Ám Tokaj nagyon régen került fel a csúcsra, Áts Karcsi elég nagy eredményeket ért el Mádon. Viszont Gálné Dignisz Éva győzelmére nem sokan fogadnának, mint ahogy a frissen bekerült Heimann Zoltán se várják az élre.  Lassan elérkezik a nap, amikor kiderül, hogy az  5 jelölt körül kit választanak a Magyar Bor Akadémia tagjai az Év Bortermelőjének. A szavazatokat tartalmazó borítékok felbontására és összesítésére december 2-án kerül sor közvetlenül az eredményhirdetést megelőzően.

A képgaléria után megtekinthető a VI. Kárpát-medencei Borverseny érmeseinek listája

Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011Év borásza 2011

Kárpát-medencei borverseny díjazott borai

Nagy Arany Érem

Kasnyik Családi Pincészet Kürt – Dunaj 2009

Vintop-Karkó Búcs – Cabernet sauvignon 2009

Arany Érem

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Müller Thurgau 2009

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Kékfrankos 2008

Mátyás András Kisújfalu – Kékfrankos 2009

Varga Zoltán Negyed – Zweigelt 2009

Vinszalkontakt Dunamocs – Dornfelder 2009

Ezüst Érem

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Rajnai rizling 2008

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Szent Lőrinc 2009

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Zöld veltelini 2008

Biocentrum (dr. Palik László és Palik Klára) Zselíz – Cabernet sauvignon 2009

Kasnyik István Kürt – Kékfrankos 2009

Mátyás András Kisújfalu – Orsus cuvée 2009

Mátyás András Kisújfalu – Pinot noir 2009

Primavin Nagymegyer – Morva Muskotály 2011

Vinszalkontakt Dunamocs – Cabernet sauvignon 2009

Vintop-Karkó Búcs – Cserszegi fűszeres – 2011

VVD-Dvory Nad Zitavou Udvard – Devin 2009

Kategória Egyéb