ffo

6. Nagy Furmint Február Kóstoló – 2015.02.05.

2015. január 27. – Az ihatóbb Magyarországért –

És most már nemsokára elmerülünk újra a Furmint tengerben. Egy igazán prémium kóstolón, már nagyon várjuk! Neked már megvan a jegyed? Felsoroljuk ebben a posztban a kiállítókat, interjút közlünk…Tudod, hogy a Nagy Furmint Február Kóstoló volt minden mostani prémiumkóstoló alapja és őse? A helyszín a szokásos a Vajdahunyad várában található Mezőgazdasági Múzeum és a színvonal is reméljük! Ha Kézdy Dánielen múlik, akkor mindenképp! Ő az ötletgazda miatta vannak ezek a kóstolók, és most bónuszként ebben a cikkben válaszol a felmerülő kérdéseinkre!

Tehát az alapok:

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár)

www.mezogazdasagimuzeum.hu

Időpont: 2015. február 5. csütörtök 16:00-21:00

Jegyár: 9.500.- Ft

Elővételben: 7.900.- Ft (Ameddig a helyszín befogadóképessége engedi, de legkésőbb 2015.02.03. 17.00h-ig beérkező utalás esetén)

Jegyvásárlással, ill. a rendezvénnyel kapcsolatos további információt a hello@furmintfebruar.hu email címen kérhet.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért javasoljuk azok előzetes megvásárlását; előfordulhat ugyanis, hogy a helyszínen már nem lesz lehetőség a belépő megváltására.

Pohárbérlés a helyszínen: 1500 Ft, amit a pohár leadásakor visszaadunk.

A különleges furmintok idén is várják Önöket!

Kézdy Dániel válaszol

Milyen a készülődés a 6. Furmint Februárra, (későbbiek folyamán: FF) hogy álltok?

Idén kicsit később kezdtük a kampányt, mert az előző éveknek az volt a tapasztalata, hogy nem szerencsés, hogy pl. a sajtó még csak egy félkész kiállító listát kap, mert akkor végig azt használja, a később érkező kiállítók meg ettől nem érzik jól magukat. Ezért idén tovább vártunk, persze még így is van aki most jelentkezik csak… Jelen állás szerint több, mint 80 borász kiállító lesz (összes kiállító több, mint 100) ami ahhoz képest, hogy mi évek óta nem keressük a plusz borászatokat (máshol vadásszák)  és nem is engedünk be mindenkit, szerintem nagyon komoly eredmény, és jól mutatja, hogy ezt a rendezvényt a borászok is egy presztízs találkozónak gondolják, mindenfajta győzködés nélkül is.

Miért nincs jobban frissítve a www.furmintfebruar.hu honlap?

Az a honlap évek óta egy mostohagyerek sajnos…. sok értelme az FB mellett nincs, illetve nekünk sincs rá extra kapacitásunk…. Ettől függetlenül  a nagykóstoló fel fog rá kerülni, a többi dolog nem hiszem, max. feb 5. után ha több időnk lesz (ez amúgy korábban is így volt, mivel nulla forint támogatás vagy állami pénz van a teljes kampányban, ezért szerintem ez nem is elvárható sajnos….. Jó lenne, de mi más alapokon működünk, az állam meg ilyet nem támogat….bár az is tény, hogy mi nem kopogtatunk sehol).

Milyen csapattal szervezitek az FF-t, van ehhez köze a wineloversnek?

A winelovers csapatnak ehhez nincs gyakorlatilag semmi köze (partnerként tekintünk egymásra)…. olyan együttműködési megállapodás van közöttünk, hogy az egyéb kiállítók egy részét ők delegálják (nem boros), de a szervezésben és egyéb munkákban már senki sem vesz részt. A szervezésben rajtam kívül egy fix ember dolgozik, és ahogy közeledünk egyre több alkalmi segítő. Magán a rendezvényen mindig kiemelt fontosságot adunk annak,  hogy nagy és profi csapattal dolgozzunk. Nekünk az a filozófiánk, hogy inkább 100 emberrel kevesebb vendég legyen (ezért nem költünk nagyon reklámra és van mindig felső limit), de azok, akik megtisztelnek azzal, hogy pénzt és időt nem sajnálva eljönnek egy minél jobb és profibb szolgáltatást kapjanak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek kompromisszumok vagy hibák, de ezeket mindig próbáljuk javítani. Pontosan ezért idén már több, mint 50 ember, közel 700 munkaórával fog azon dolgozni, hogy minden a helyén legyen február 5.-én.

Hová sorolod a Furmint Februárt az egyre szaporodó prémium borkóstolók mezőnyében?

Tényleg egyre több rendezvény van (jók is és kevésbé jók is). Az FF amellett, hogy gyakorlatilag mindennek az alapja és sokan utánozzák, kopírozzák (amire mi büszkék vagyunk) sok szempontból nagyon tudatosan lett felépítve (fajta választás, időpont választás, folyamatos fejlődés, nem pénz központúság, szakmaiság, borászokkal való jó kapcsolat, felhígulás elkerülése stb.). Ezért szerintem még most is az egyik legfontosabb boros rendezvény Magyarországon, a beltériek közül pedig biztosan bent van a top 3-ban (és ez általános vélemény szerencsére, nem az enyém). Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig így lesz (kemény, szorgalmas és gazdag a konkurencia), de mi keményen dolgozunk rajta, hogy ne okozzunk csalódást sem a törzsfogyasztóinknak, sem a szakmának (persze itt is igaz, hogy egyszerre nem lehet mindenkinek megfelelni, maximum a többségnek).

Lesznek-e változások a már megszokott tematikához képest?

A nagykóstolón lényeges változás nem lesz.  Több, mint 10 új boros kiállító lesz, amelyek között sok az ígéretes kisebb pince is.  Ezen kívül persze a korábbi jó nevű borászatok is ott lesznek. Ki kell emelni, hogy nagyon sokan a 2013-as furmintjukat fogják hozni, ami az utóbbi 10 év egyik legjobb száraz fehérboros évjárata.   Országszerte rengeteg borbolt és étterem csatlakozik különböző programokkal és akciókkal. Idén már nem csak Debrecenben lesz egy nagy vidéki kóstoló, hanem Nyíregyházán is. Ennek mi különösen örülünk, mert az eredeti 10 éves tervben is az van, hogy a Tokajhoz közeli 4 nagyvárosban (az említetteken kívül még Miskolc és Kassa) legyen FF-es nagy rendezvény. 5 év alatt ebből már kettőt kipipálhatunk, ami fontos eredmény.

Hogy ítéled meg a Furmint helyzetét, mennyire sikerült az átlagfogyasztót is elérni a fajtával?

A furmint fajta hatalmasat lépet előre az elmúlt 5 évben. A nagy eredmények viszont elsősorban a prémium kategóriában érezhetők (versenyeredmények, gasztronómia, borbárok stb.), az átlagfogyasztó is elfogadóbb lett a fajtával, de itt még rengeteg munka van, amiben nagyon fontos szerepe van a nagy pincészeteknek, illetve fontos, hogy egyre jobb borokat tudjon piacra dobni a Kereskedőház is. Én ezen a téren is optimista vagyok. A Furmint Február mozgalom folyamatosan nagyon jó hátteret tud biztosítani a furmint fajta népszerűsítéséhez.

A másik találmányod, a Hárslevelűk Éjszakája, amely tavaly debütált, idén folytatódik?

Hárslevelűk Éjszakája lesz idén is. Terveim szerint az FF nagykóstolón már a fix dátumot is fogjuk tudni hirdetni és reklámozni. Szerencsére Hárslevelűből is egyre több jó bor készül, ezért ez a fajta is megérdemli, hogy kiemelten foglalkozzunk vele, ráadásul sok szempontból igen jól kiegészítik egymást a furminttal.

A pincészetek, melyek egyetértenek az elképzeléssel, és megtisztelnek azzal, hogy bemutatják furmintjaikat a kóstolón:

Angyal Borászat, Rátka

Árpád Hegy Pince, Szerencs

Árvay János Családi Pincészete, Rátka

Babits Pincészet, Tolcsva

Balassa István, Tokaj

Bardon, Erdőbénye

Barnabás Kézműves Pince, Somló

Barta Pince, Mád

Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye

Bihari Borászat, Mád

Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud

Bott Frigyes, Muzsla

Bott Pince, Bodrogkisfalud

Breitenbach Tokaj, Bodrogkisfalud

Dénes Hegybirtok, Ság-hegy

Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud

Chateau Cloche, Szerencs

Czemiczki Pincészet, Tolcsva

Demetervin, Mád

Demeter Zoltán, Tokaj

Dimenzió Borászat, Kecskemét

Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor

Dobogó Pincészet, Tokaj

Erzsébet Pince, Tokaj

Ferdinánd Pincészet, Mád

Füleky Pince, Bodrogkeresztúr

Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle

Gizella Pince, Tokaj

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal

Harsányi Pincészet, Sárospatak

Holdvölgy, Mád

Homoky Családi Pincészet, Tállya

H2 Pince, Nagyréde

Jakab Pince, Erdőbénye

Karádi-Berger, Erdőbénye

Kardos Szőlőbirtok, Mád

Kikelet Pince, Tarcal

Királyudvar, Tarcal

Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló

Kovács Nimród Winery, Eger

Kreinbacher Birtok, Somló

Kvaszinger László, Olaszliszka

Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád

Majoros Birtok, Tarcal

Mádi Borház, Mád

Montium, Szerencs

Nagy Sagmeister, Szerémség

Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút

Orosz Gábor, Mád

Orsolyák Attila, Tokaj

Pajzos Megyer, Sárospatak

Pálffy Pince, Köveskál

Pannon Tokaj, Tolcsva

Paulay Borház, Tokaj

Patricius Borház, Tokaj

Pelle Pince, Mád

Pinceköz Borászat, Abaújszántó

Radics Barnabás Családi Pincészet, Rátka

Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja

RWZ, Mád

Sauska Tokaj, Tokaj

Skrabski Pincészet, Nagy-Leshegy

Szarka Pince, Mád

Szent Benedek Pincészet, Tállya

Szent Donát, Csopak

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád

Tokaj Classic, Tokaj

Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj

Tokaj Kereskedőház, Tolcsva

Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva

Tokaj-Portius Pincészet, Sárospatak

Tornai Pincészet, Somló

TR Művek, Tállya

Tállya Wines, Tállya

Zombory Pince, Tokaj-Hegyalja

Zsadányi Pincészet Tállya

Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely

Egyéb kiállítóink:

Andrássy Rezidencia

Szigetközi Friss Víz

Pellini kávé

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

Gesztenyéskert Vendéglő

Bonbonier

Süβ- Édes Élet

Magos Varázs

Donum Terrae

Bükki Sajt, Sándor Tamás

A kiállítók listája a kóstoló napjáig változhat. A változtatás jogát fenntartjuk.